Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 27 września 2015

Syrop śliwkowy [ze śliwek węgierek]


>Składniki: 800g świeżych dojrzałych śliwek węgierek, 100g białego cukru i 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

>Wykonanie:
Oczyszczone wydrylowane śliwy skrój w kostkę, po czym w rondelku zasyp cukrem i pozostaw na parę godzin w temp. pokojowej, by puściły nieco soku – doprowadź do zawrzenia i zaraz zmniejszywszy ogień, ’smaż’ dalej na średnim, często mieszając, poprzez ok.25min, do miękkości owoców – rozgotowaną gęstą masę na gorąco niezwłocznie przetrzyj przez sito i wymieszaj z dodatkiem soku z cytryny.
Gotowy syrop przelej do przygotowanej butelki/słoiczka i szczelnie zamknij – do czasu wykorzystania przechowuj w miejscu ciemnych, suchym i chłodnym, ok.1 roku.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że syropy owocowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie syropów jak glukozowe / glukozowo-fruktozowe czy kukurydziane; mogą zawierać także inne szkodliwe słodziki.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.