Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 5 lipca 2015

Konfitura truskawkowo-czekoladowa [czeko-truskawka]


>Składniki: 900g świeżych truskawek, ok.250ml cukru białego (ew. jasnego brązowego) + 3 czubate łyżki ciemnego gorzkiego kakao oraz ew. 1-2 łyżki likieru truskawkowego

>Wykonanie:

Oczyszczone truskawki w rondlu zasyp cukrem i nad średnim ogniem ‘na sucho’ podsmażaj, często mieszając, aż owoce uwolnią sok, zmiękną i się ‘rozmusują’ – po odparowaniu większości płynu i wyraźnym zgęstnieniu wmieszaj kakao z alkoholem – ponownie zagotowawszy, nad zmniejszonym ogniem gotuj jeszcze parę chwil*.
Gotową konfiturę w przygotowanym słoiku odpowiednio odstaw do ostygnięcia, a potem szczelnie zamknij wieczkiem i do czasu spożycia przechowuj w chłodzie spiżarki (ew. w lodówce), do ok.1 tygodnia – w razie potrzeby, odpowiednio zawekuj na zaś (wtenczas przechów max.1 rok).

* w tymże zaznaczonym miejscu możesz wg uznania masę zmiksować na gładko (mikserem ręcznym).

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że konfitury czekoladowe kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki typu polepszacze, regulatory i konserwanty (m.in. fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, E202-sorbinian potasu, E412-guma guar, E330-kwas cytrynowy, bliżej nieokreślone 'aromaty' i 'barwniki').
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. mleko/śmietana w proszku, E410-mączka chleba świętojańskiego, zbyt duża zawartość żelatyny i pektyn wiążących dużą zawartość wody).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.