Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 7 lipca 2015

Domowe tahini [masło sezamowe]



>Składniki: 300ml ziarna sezamu białego i ok.1-2 łyżki oleju sezamowego + opcjonalnie: parę kropel naturalnego ekstraktu z wanilii (przepis na blogu) bądź szczypta cynamonu do smaku

>Wykonanie:

Sezam odpowiednio podpraż na suchej patelni, do uwolnienia aromatu, po czym przesyp do misy i pozostaw do ostygnięcia – zmiel blenderem najpierw na proszek, a później na wilgotny zbrylający się piasek; tuż pod koniec wolno dolewaj olej, blendując to jeszcze do uzyskania jak najbardziej gładkiej, na poły gęstawej konsystencji.
Gotowe tahini przełóż do przygotowanego słoika, szczelnie zamknij wieczkiem i odpowiednio przechowuj max.3 miesiące.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że masło sezamowe tahini kupne:
- może zawierać w sobie zbędną szkodliwą tzw. 'chemię spożywczą' oraz być fałszowane różnymi dodatkami (m.in. tanie oleje roślinne, roślinne tłuszcze utwardzone i uwodornione, mleko/śmietana w proszku, cukry pod różna postacią [m.in. glukoza, fruktoza, dekstroza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany], lecytyna sojowa, wanilina; nieodpowiednie proporcje składników z przewagą tanich).
- może mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli czy cukru).
- może zawierać komponenty nieświeże / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- może mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- może zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- może być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)

Dobrej jakości masło sezamowe tahini...
... ma na opakowaniu zarówno nazwę 'masło sezamowe / tahini'', jak i informację odnośnie zawartości sezamu (im wyższy procent, tym lepiej; najlepsze to 100%) oraz wyszczególnione składniki wykorzystane do produkcji - najlepsze tahini jest produkowane wyłącznie z samego ziarna sezamu (w/w 100%); dobre masło sezamowe jest maksymalnie 2-3-składnikowe (kolejno: ziarno sezamu białego + ew. sól [i to niekoniecznie] oraz ew. naturalne dodatki smakowe: wanilia/cynamon/itp).
... charakteryzuje się odpowiednią konsystencją, zależnie od rodzaju: od lekko płynnej do gęstawej, smarownej; na powierzchni może oddzielać się cienka warstewka naturalnego tłuszczu sezamu.
... ma kolor beżowy, kremowy lub jasnożółty.
...charakteryzuje się odpowiednim smakiem: charakterystyczny sezamowy, lekko goryczkowaty i tłusty, z ew. delikatną nutą naturalnych dodatków smakowych; nie może być przesolone ani przesłodzone.
... posiada certyfikat jakości oraz informację o braku zawartości GMO.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.