Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 6 lipca 2015

Domowe masło orzechowe [z orzechów ziemnych/fistaszków]



> Składniki: 500g świeżo wyłuskanych orzeszków ziemnych oraz 1 łyżeczka soli morskiej + opcjonalnie: świeży olej orzechowy, ew. rzepakowy (w ilości – czytaj poniżej)

>Wykonanie:

Fistaszki, obrane wpierw z brązowych łupinek, odpowiednio lekko podpraż, po czym po ostygnięciu z grubsza je przesiekaj i wsypawszy do misy malaksera, zmiksuj – początkowo pulsacyjnie, krótko, a w miarę stopnia przemielenia orzechów coraz dłużej; po powstaniu już bardzo wilgotniej, coraz to bardziej płynnej ‘maślanej’, gładszej konsystencji dodaj sól, miksując dalej teraz już nieprzerwanie, do chwili uzyskania masy o pożądanej gładkości (tuż pod koniec możesz ew. dodać także nieco czystego oleju, by wg uznania wyregulować gęstość).
Gotowe masło orzechowe przelej do przygotowanego słoiczka i wpierw pozostawiwszy w miejscu chłodnym do całkowitego ostygnięcia, następnie zabezpiecz szczelnie folią/zamknij wieczkiem i odstaw do lodówki na całą noc – dla zgęstnienia; przechowuj w miejscu bardzo chłodnym, ok.1 tygodnia.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że masło orzechowe kupne:
- może zawierać w sobie zbędną szkodliwą tzw. 'chemię spożywczą' oraz być fałszowane różnymi dodatkami (m.in. tanie oleje roślinne, roślinne tłuszcze utwardzone i uwodornione, mleko/śmietana w proszku, cukry pod różna postacią [m.in. glukoza, fruktoza, dekstroza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany], lecytyna sojowa, wanilina; nieodpowiednie proporcje składników z przewagą tanich).
- może mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo soli czy cukru).
- może zawierać komponenty nieświeże / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- może mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- może zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- może być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)

Dobrej jakości masło orzechowe...
... ma na opakowaniu zarówno nazwę 'masło orzechowe (/masło z orzechów [rodzaj])', jak i informację odnośnie zawartości orzechów (im wyższy procent, tym lepiej; najlepsze to 100%) oraz wyszczególnione składniki wykorzystane do produkcji - najlepsze masło orzechowe jest produkowane wyłącznie z samych orzechów (w/w 100%); dobre masło jest maksymalnie 2-3-składnikowe (kolejno: orzechy-rodzaj + ew. sól [i to niekoniecznie] oraz ew. naturalne dodatki smakowe: wanilia/cynamon/itp).
... charakteryzuje się odpowiednią konsystencją, zależnie od rodzaju: od lekko płynnej gęstawej, smarownej, do stałej, bardziej 'kruchej'; w obu przypadkach masło albo zupełnie gładkie, albo 'grubo mielone', czy z większymi kawałkami orzechów; na powierzchni może oddzielać się cienka warstewka naturalnego tłuszczu orzechów.
... ma kolor mokrego piasku morskiego lub o odcień ciemniejszy.
...charakteryzuje się odpowiednim smakiem: charakterystyczne orzechowe, lekko cierpkie i tłuste, z ew. delikatną nutą naturalnych dodatków smakowych; nie może być przesolone ani przesłodzone oraz nie może być mocno wyczuwalna goryczka orzechów.
... posiada certyfikat jakości oraz informację o braku zawartości GMO.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.