Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 21 czerwca 2015

Syrop ze stokrotek


>Składniki: 250g świeżo zerwanych kwiatów stokrotek + 300-400g białego cukru, 1 mała cytryna i 800ml zwykłej wody

>Wykonanie:
Oczyszczone stokrotki w szklanym naczyniu zalej wrzątkiem, wmieszaj plasterki sparzonej cytryny i pod pokrywką pozostaw na 24godz w temp. pokojowej – przecedź przez tetrową pieluchę do rondla, wmieszaj cukier i doprowadziwszy do zawrzenia, gotuj ok.60min, do częściowego odparowania płynu i wyraźnego zagęszczenia.
Gotowy syrop przelej do przygotowanej butelki/słoiczka i szczelnie zamknij – do czasu wykorzystania przechowuj w miejscu ciemnych, suchym i chłodnym, ok.1 roku.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że syropy owocowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie syropów jak glukozowe / glukozowo-fruktozowe czy kukurydziane; mogą zawierać także inne szkodliwe słodziki.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.