Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 21 czerwca 2015

Syrop z młodych pędów sosny


>Składniki: 1kg młodych zielonych pędów sosny i 1kg białego cukru

>Wykonanie:
Oczyszczone (nie myte!) pędy umieść warstwami w przygotowanym słoju, przesypując cukrem (do 1/3 warstwa pędów – 250ml cukru – pędy – cukier itd) – zamknij szczelnie wieczkiem i pozostaw w miejscu ciepłym i słonecznym na 4 tygodnie; co parę dni potrząsaj – po rozpuszczeniu cukru i nabraniu przez syrop koloru herbacianego, przecedź przez tetrową pieluchę do przygotowanej butelki/słoika.
Gotowy syrop do czasu wykorzystania przechowuj w miejscu ciemnych, suchym i chłodnym, ok.1 roku.

* zalecane dawkowanie – dzieci i dorośli po 5ml x3 na dobę.


Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że syropy owocowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie syropów jak glukozowe / glukozowo-fruktozowe czy kukurydziane; mogą zawierać także inne szkodliwe słodziki.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.