Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 27 czerwca 2015

Frużelina truskawkowa



>Składniki: 250ml świeżych truskawek oraz ok.3 łyżki białego cukru (zależnie od naturalnej słodyczy owoców), 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1 łyżce zwykłej zimnej wody + 4-6g wieprzowej żelatyny spożywczej napęczniałej w 2 łyżkach wody j/w

>Wykonanie:

Oczyszczone owoce w rondlu z cukrem ‘podsmażaj’ na średnim ogniu, do zawrzenia – zestaw z palnika, wmieszaj sok cytrynowy i wodę z mąką, po czym ponownie podgrzej, mieszając do lekkiego zagęszczenia – wmieszaj spęczniałą żelatynę i wciąż mieszając, podgrzej do jej rozpuszczenia, dobrego rozprowadzenia i uzyskania konsystencji żelu.
Gotową frużelinę przełóż do przygotowanych wyparzonych słoików i szczelnie zamknąwszy wieczkiem, odstaw do ostygnięcia – do czasu spożycia przechowuj max.1 rok.


.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że frużeliny kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami, wypełniaczami i zagęszczaczami (m.in. E410-mączka chleba świętojańskiego, zbyt duża zawartość żelatyny i pektyn wiążących dużą zawartość wody).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników (m.in. zbyt dużo cukru/wody, brak owoców naturalnych).
- mogą zawierać komponenty nieświeże / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta/restauratora.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.