Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 20 czerwca 2015

Domowy ekstrakt kawowy [z naturalnych ziaren kawy palonej]


>Składniki: 5 łyżek całych ziaren dobrej jakości kawy palonej + 250ml spirytusu 95% bądź wódki 45%

>Wykonanie:
Grubo posiekane ziarna kawy we wcześniej wyparzonym zwykłym wrzątkiem, osuszonym słoiku zalej całkowicie wybranym alkoholem, zakręć szczelnie wieczko i odstaw w miejsce ciemne o temp. pokojowej, na czas ok.1-2-tygodniowego ‘leżakowania’, przed pierwszym wykorzystaniem; w trakcie warto wstrząsnąć parę razy*
Gotowy ekstrakt przecedź poprzez sitko do odpowiednio już j/w oczyszczonego mniejszego słoiczka i weń przechowuj w miejscu chłodnym, również ciemnym; ok.1 rok.

* kontroluj intensywność swojego ekstraktu - po uzyskaniu dla Ciebie odpowiedniej, usuń zeń ziarna kawy.
! w miarę upływu czasu, ekstrakt będzie stawał się coraz ciemniejszy (barwa od miodowo-złotej do ciemno-brązowej, wręcz czarnej), to zupełnie normalne ;]

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ekstrakty/olejki zapachowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie aromatów sztucznych.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.