Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 20 czerwca 2015

Domowy ekstrakt czekoladowy [z naturalnych ziaren kakaowca]


>Składniki: garstka naturalnych prażonych ziaren kakaowca (eko/bio) + 250ml dobrej wódki 45% (ew. dobrego rumu bądź spirytusu 95%)

>Wykonanie:
Ziarno kakaowca grubo posiekaj i we wcześniej wyparzonym zwykłym wrzątkiem, osuszonym słoiku zalej wybranym  alkoholem - zakręć szczelnie wieczko i odstaw w miejsce ciemne o temp. pokojowej, na czas ok.1-2-tygodniowego ‘leżakowania’, przed pierwszym wykorzystaniem; w trakcie warto wstrząsnąć parę razy*Gotowy ekstrakt przecedź poprzez sitko do odpowiednio już j/w oczyszczonego mniejszego słoiczka i weń przechowuj w miejscu chłodnym, również ciemnym; ok.1 rok.

* kontroluj intensywność swojego ekstraktu - po uzyskaniu dla Ciebie odpowiedniej, usuń zeń ziarno kakaowca.
! w miarę upływu czasu, ekstrakt będzie ciemniał, , to zupełnie normalne ;]

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ekstrakty/olejki zapachowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie aromatów sztucznych.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.