Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 20 czerwca 2015

Domowy ekstrakt cynamonowy [z naturalnej kory cynamonu]


>Składniki: garstka naturalnych pestek migdałowca (eko/bio) + 250ml dobrej wódki 45%

>Wykonanie:
Migdały w szklance całkowicie zalej wrzącą zwykłą wodą i tak pozostaw na ok.15min, po czym odcedź i obierz z brązowej skórki (sparzona ładnie odchodzi). Następnie, oczyszczone pestki dobrze osusz lnianą ściereczką, grubo posiekaj i we wcześniej wyparzonym zwykłym wrzątkiem, osuszonym słoiku zalej z kolei  alkoholem - zakręć szczelnie wieczko i odstaw w miejsce ciemne o temp. pokojowej, na czas ok.1-2-tygodniowego ‘leżakowania’, przed pierwszym wykorzystaniem; w trakcie warto wstrząsnąć parę razy*Gotowy ekstrakt przecedź poprzez sitko do odpowiednio już j/w oczyszczonego mniejszego słoiczka i weń przechowuj w miejscu chłodnym, również ciemnym; ok.1 rok.

* kontroluj intensywność swojego ekstraktu - po uzyskaniu dla Ciebie odpowiedniej, usuń zeń migdały.
! w miarę upływu czasu, ekstrakt nie będzie ciemniał, ale może stać się delikatnie mętnawy, to zupełnie normalne ;]

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ekstrakty/olejki zapachowe kupne:
- mogą być produkowane na bazie aromatów sztucznych.
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (różne proporcje składników naturalnych wzmacnianych sztucznymi aromatami i barwnikami).
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.