Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Domowe wiórki lub płatki kokosowe


>Składniki: 2 duże świeże orzechy kokosowe (dobry kokos jest bez przebarwień, w środku chlupocze dużo mleczka)

>Wykonanie:
Ostrym nożykiem otwórz jedną z trzech charakterystycznych dziurek kokosa i wylej z niego mleczko kokosowe (wypij lub wykorzystaj je wg uznania) – mocno uderzaj parokrotnie ostrzem w jeden punkt skorupy, póki nie pęknie, po czym podważając rozłup na poły (bądź cały orzech podpiecz parę chwil w piekarniku, następnie uderzając kokos młotkiem, by się rozpadł) – wytnij białą część wyściełającą wnętrze skorupy i poszatkuj na tarce na wiórki lub płatki – rozsyp luźną warstwą na pokrytej papierem do pieczenia kracie i odstaw na parę godzin w miejsce słoneczne, ciepłe i suche lub podsusz nieco w piekarniku (ok.15-30min w ok.60C z funkcja ‘termoobieg’; nie mogą się zrumienić!)
Gotowe wiórki/płatki przesyp do przygotowanego słoiczka i szczelnie zamknij – do czasu wykorzystania przechowuj w miejscu ciemnych, suchym i chłodnym, ok.1 rok.

 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.