Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 22 czerwca 2015

Domowe płatki migdałowe [/z migdałów]


>Składniki: całe duże migdały w łupinkach

>Wykonanie:
Oczyszczone przebrane migdały w szklanym naczyniu zalej zwykła letnią wodą i pod pokrywką pozostaw na ok.10min – odcedź, zdejmij odmoczone brązowe ‘skórki’, a uzyskane białe pestki osusz szmatką – ostrym nożykiem posiekaj cienko w poprzek na płatki, które to rozsyp luźną warstwą na pokrytej papierem do pieczenia kracie – odstaw na parę godzin w miejsce słoneczne, ciepłe i suche lub podsusz nieco w piekarniku (kilka minut w ok.30C z funkcja ‘termoobieg’; nie mogą się zrumienić!)
Gotowe płatki przesyp do przygotowanego słoiczka i szczelnie zamknij – do czasu wykorzystania przechowuj w miejscu ciemnych, suchym i chłodnym, ok.1 roku.


 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.