Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 26 czerwca 2015

Domowa przyprawa korzenna [/do piernika]


>Składniki: (wersja I) 15g mielonego cynamonu, 10g całych goździków, 7g mielonego imbiru, jedna gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki ziaren kardamonu, 2 łyżeczki ziaren anyżku, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 2 łyżeczki kolorowego pieprzu (wersja II) 25g kory cynamonu, 7g całych goździków (1 łyżka), 5g gałki muszkatołowej (1 gałka), 1g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek (6 ziarenek) 5g pieprzu kolorowego (1 kopiasta łyżka), 3g ziela angielskiego (1 łyżka), 10g mielonego imbiru (1 łyżka), 5g wyłuskanych ziaren kardamonu (1 łyżeczka mielonego)

>Wykonanie:

(I) muszkatołową gałkę zetrzyj na drobnej tarce – dodaj sproszkowany już cynamon z imbirem, a także resztę dobrze utłuczonych już w moździerzu na miałką ‘mączkę’ przypraw; wymieszaj; (II) mielony imbir połącz z pozostałymi, świeżo zmielonymi w młynku podanymi przyprawami – do czasu wykorzystania odpowiednio przechowuj w wyparzonym, szczelnie zamkniętym słoiku; max.1,5 roku.


.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że przyprawy sypkie kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (antyzbrylacze, wzmacniacze smaku, barwniki).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. mąka, cukier czy sól; przewaga składników tanich).
- mogą mieć nieprawidłowe proporcje składników.
- mogą mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak.
- mogą być skażone przez bakterie i pleśnie.
- mogą zawierać różne składniki nieopisane przez producenta.
- mogą być wytwarzane ze składników skażonych, bądź genetycznie modyfikowanych (GMO)
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.