Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 27 czerwca 2015

Domowa konfitura różana [płatki róży tarte z cukrem]


>Składniki: 800g płatków świeżo rozkwitłych kwiatów dzikiej róży (różowej), 800g cukru białego (ew. jasnego brązowego), parę kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie) ziarenka z połowy naturalnej laski wanilii, świeżo otarta skórka z cytryny/pomarańczy, szczypta cynamonu, kropla wybranego alkoholu...

>Wykonanie: 

Zebrane same już płatki róży luźno wpierw rozłóż na ok.20min na gazecie (w celu oczyszczenia z żyjątek), po czym poodrywaj zeń białe końcówki (zawierają w sobie dużo goryczki), a części różowe dokładnie przepłucz dwukrotnie w letniej wodzie – odcedź, zupełnie(!) osusz na lnianej ściereczce i umieściwszy w makutrze, specjalną kulą mocno ubijaj, aż puszczą sok; z wolna partiami dosypuj cukier (także tu ew. wybrane dodatki smakowe), wciąż rozcierając, do uzyskania jednolitej gładkiej, wilgotnej, lekko płynnej masy – wmieszaj sok z cytryny.
Gotową marmoladę od razu przełóż do wyparzonych słoików i weń szczelnie zamknąwszy, niezwłocznie odpowiednio zapasteryzuj (i przechowuj max.1 rok); bądź do użytku bieżącego zabezpiecz szczelnie folią spożywczą i do czasu spożycia wstaw do lodówki (tu: na max.1,5 tygodnia).


Źródło

.................................................................................................................................................... 


! Czy wiesz, że konfitura różana kupna:
- może zawierać w sobie zbędne dodatki szkodliwej tzw. 'chemii spożywczej' (regulatory, konserwanty, aromaty i barwniki).
- może być fałszowana różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. zbyt dużo substancji słodzących, wody i środków zagęszczających, zbyt mało kwiatów róży lub jej pochodnych naturalnych).
- może zawierać komponenty kwiatowe nieświeże / klasy gorszej / pochodzenia nieekologicznego.
- może mieć nieodpowiednią konsystencję, zapach i smak
- może zawierać różne nieopisane przez producenta składniki.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.