Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Domowy serek fromage


>Składniki: (I-ogólnie) 300g krowiego sera twarogowego półtłustego (ew. kremowego serka śmietankowego jak ricotta; przepisy na blogu: TU i TU), 100g miękkiego masła (przepis na blogu), 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego i 0,5 łyżeczki soli morskiej + opcjonalnie: 1 duży ząbek świeżego czosnku / 1 mały pęczek świeżego koperku czy szczypiorku zielonego / 0,5 średniej wielkości papryki (II-czosnkowy) 250g sera j/w, 2 łyżki masła j/w, 2-3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 30% (przepis na blogu), 3-4 średnie ząbki świeżego czosnku + sól i pieprz j/w

> Wykonanie:
(I) przemielony już dwukrotnie w maszynce, aksamitny twaróg porządnie rozetrzyj z posiekanym masłem, do uzyskania jednolicie gładkiej smarownej konsystencji (jeśli jest nazbyt gęsta, można ew. dodać nieco słodkiej śmietany kremówki 36% / krowiego mleka 3,2%), a także ze solą i pieprzem – dobrze połącz z wybranym dodatkiem: roztartym czosnkiem / drobniutko posiekaną zieleniną czy zmieloną na pulpę papryką; (II) postępuj jak w wersji I.
Gotowy serek przełóż do miseczki i odpowiednio odstaw do lodówki na parę godzin, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą ‘przegryzły’; przechowuj max.3-5dni.


Źródło
.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że ser fromage kupny:
- może zawierać w sobie zbędne dodatki sztuczne smakowe, regulujące, zagęszczające oraz wypełniacze (m.in. E202-sorbinian potasu, E322-lecytyna, E407-karagen, E410-mączka chleba świętojańskiego, E415-guma ksantynowa, E440-pektyna, żelatyna zwierzęca, E575-lakton kwasu glukonowego, mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym, tanie tłuszcze roślinne/utwardzone, jaja.i żółtka jaj w proszku, białka soi,  mleko odtłuszczone/śmietana w proszku, barwniki sztuczne i bliżej nieokreślone 'aromaty')
- może mieć nieodpowiednią gęstość, zapach i smak
- może mieć nieprawidłową kwasowość oraz zawartość tłuszczu
- może zawierać różne nieopisane przez producenta składniki

! Jak kupić dobry ser fromage

Fromage jest produktem pochodzenia wyłącznie mlecznego - powstaje zwykle poprzez połączenie tłustego białego sera twarogowego ze solą i wybranymi dodatkami smakowymi.

Dobrej jakości ser fromage...
... ma na opakowaniu zarówno nazwę 'serek fromage', jak i informację odnośnie zawartości tłuszczu mlecznego (nie mniej niż dla serów twarogowych) oraz wyszczególnione składniki wykorzystane do produkcji - dobry fromage jest 3-4-składnikowy (kolejno: ser biały, sól + wybrane zioła/przyprawy naturalne, np. suszony koper, czosnek, koncentrat pomidorowy/z papryki czerwonej, regulator kwasowości: kwas cytrynowy).
... charakteryzuje się odpowiednią konsystencją zwięzłą, miękką, kremową, dobrze smarowną, nie nazbyt wilgotną.
... ma barwę jednolitą, białą lub biało-kremową,  poznaczoną cętkami dodanych przypraw naturalnych; także możliwe inne odcienie (np. czerwony, żółty) będące skutkiem zawartości dodatków smakowych (np. koncentratu pomidorowego).
...charakteryzuje się odpowiednim smakiem czystym, delikatnym, słonym; także zależnym od wkładu dodatków smakowych (ziół/przypraw).
... posiada certyfikat jakości (znak: elipsa z umieszczonym weń symbolem 'PL-ośmio cyfrowy numer identyfikacyjny mleczarni (znak weterynaryjny)-WE; oraz ewentualne inne).
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.