Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 29 kwietnia 2015

Domowy majonez


>Składniki: 3 żółtka jaj kurzych, 230ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru, 1 łyżeczka musztardy i 2 łyżeczki jabłkowego octu (lub świeżego soku z cytryny; przepisy na blogu TU i TU), szczypta soli morskiej oraz ew. czarnego pieprzu świeżo mielonego

>Wykonanie:

Jaja sparz krótko wrzątkiem, oddziel białka od żółtek i do tych drugich w szklanej wyparzonej miseczce dodawszy cukier, ocet(/sok cytrynowy), musztardę oraz przyprawy do smaku, wszystko to robotem ręcznym zmiksuj energicznie – gdy jednolita masa zacznie jaśnieć i stanie się pulchna, nie zaprzestając ucierania bardzo wolno partiami dolewaj cienkim strumyczkiem olej.
Gotowy już wyraźnie zgęstniały, w konsystencji gładki lśniący majonez miksuj jeszcze kolejnych parę chwil – przełóż do wyparzonego słoiczka i szczelnie zamknięty, odpowiednio przechowuj w lodówce; max 3-5 dni.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że majonez kupny:
- może zawierać w sobie zbędne dodatki typu polepszacze, regulatory i konserwanty (m.in. E100-kurkumina, E160a-beta karoten, E223-dwusiarczyn sodu/pirosiarczyn sodu, E330-kwas cytrynowy, E412-guma guar, E415-guma ksantanowa, E385-sól wapniowo-disodowa).
- może być fałszowany różnymi dodatkami i wypełniaczami (m.in. skrobia modyfikowana, mleko/śmietana w proszku, całe jaja w proszku, olej roślinny, zbyt duża zawartość wody).
- może mieć nieodpowiednią gęstość, zapach i smak
- może mieć nieprawidłową kwasowość
- może zawierać różne nieopisane przez producenta składniki

! Dobrej jakości majonez...
... ma na opakowaniu zarówno nazwę 'majonez', jak i informację odnośnie zawartości składników wykorzystanych do produkcji - dobry majonez jest ok.5-składnikowy (kolejno: olej roślinny, żółtka jaj, ocet, musztarda + przyprawy naturalne, w tym cukier i sól).
... ma konsystencję zwartą, gęstą, kremową, 'puszystą'; nie mokrą, od treści nie może oddzielać się płyn.
... ma barwę białą lub białokremową.
...smak wyrazisty, łagodny, z posmakiem octu ale nie nazbyt kwaśny; nuta smakowa gorczycy oraz innych ew. wykorzystanych przy produkcji przypraw (zależnie od rodzaju).
... posiada certyfikat jakości.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.