Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 29 kwietnia 2015

Domowe ogórki konserwowe [w occie]


>Składniki: 1kg małych zielonych ogórków gruntowych, 5 dużych ząbków świeżego czosnku, 5 suszonych listków laurowych, 12 gałązek kopru włoskiego, 5 szczypt kuleczek gorczycy jasnej, 1 mały korzeń świeżego chrzanu (zalewa) 1,5l zwykłej wody, 187,5ml octu spirytusowego 10%, 3 łyżki jasnego brązowego cukru, 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego, 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej

>Wykonanie:
Ogórki oczyść, umyj, poodcinaj ‘piętki’, po czym rozmieść w wyparzonych słojach wraz z rozdzielonymi po równo, oczyszczonymi dodatkami – zalej zalewą octową, sporządzoną z wody zagotowanej ze wszystkimi podanymi przyprawami (niezwłocznie po jej zawrzeniu!), a następnie od razu odpowiednio zapasteryzuj. 
Ogórki konserwowe odpowiednio przechowuj max 1 rok – otwarte zaś, pozostałe w słojach z zalewą, bądź też wyłożone na szklany wyparzony półmisek, zabezpieczone szczelnie folią spożywczą(/nakrętką), w lodówce, max.1 tydzień. 

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że konserwowe ogórki kupne:
- są jednym z nielicznych produktów, których producenci (raczej) nie doprawiają zbędnymi dodatkami chemii spożywczej! (w nielicznych przypadkach za wyjątkiem E300-kwasu askorbinowego, barwnika-ryboflawiny i bliżej nieokreślonych 'aromatów')
- mogą być za to fałszowane różnymi dodatkami (m.in. zbyt duża zawartość przypraw i roztworu w słoiku).
- mogą mieć nieodpowiednią gęstość, zapach i smak
- mogą mieć nieprawidłową kwasowość
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki

! Dobrej jakości korniszony (ogórki konserwowe)...
... mają na opakowaniu zarówno nazwę 'ogórki konserwowe (/w occie / korniszony)', jak i informację odnośnie zawartości składników wykorzystanych do produkcji - dobre korniszony są 6-składnikowe (kolejno: ogórki, woda, ocet, przyprawy naturalne - w tym koper, chrzan, czosnek, gorczyca, ew. pieprz - sól i cukier).
... mają konsystencję zwartą, nie rozmiękłą i parchatą; ogórki są całe, nie poszarpane, rozpulchnione; nie są śliskie i pokryte lepkim śluzem.
... mają barwę świeżej głębokiej zieleni, bez przebarwień.
...smak świeży wyrazisty, ze słabszą bądź mocną nutą octu oraz przypraw (zależnie od stężenia roztworu i wykorzystanych przypraw); nie mogą być zbyt kwaśne i 'czuć starą skarpetą'.
... posiadają certyfikat jakości.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.