Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 29 kwietnia 2015

Domowe ogórki kiszone


>Składniki: ok.10 sztuk średniej wielkości zielonych ogórków gruntowych, 3 łodygi kopru włoskiego, 1 duży korzeń świeżego chrzanu, 1 mała główka świeżego czosnku (zalewa) 2 płaskie łyżki morskiej soli gruboziarnistej oraz przegotowana zwykła letnia woda
 

>Wykonanie:
Ogórki oczyść, umyj i odetnij zeń ‘piętki’ – razem z oczyszczonym, pokrojonym na mniejsze kawałki chrzanem i przekrajanymi w poły ząbkami czosnku oraz zmiętym koprem, umieść ścisło upychając w wyparzonym głębokim dzbanie kamionkowym, zalej zalewą dopełniając taką ilością wody, by całkowicie pokryła wkład, po czym to nakrywszy szklanym wyparzonym talerzykiem, obciążając go kamieniem (wyparzonym), nakrywszy wszystko lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, na czas ok.1-2 tygodniowego leżakowania (w zależności od preferencji*). 
Gotowe już odpowiednio, wedle gustu, ukiszone ogórki odcedź z zalewy – przechowuj w szklanym wyparzonym półmisku, zabezpieczonym szczelnie folią spożywczą; w lodówce – max.3-5dni. 

* im dłużej ogórki pozostaną w zalewie, tym stawać się będą kwaśniejsze i bardziej delikatne (ciemne i nawodnione – ogórki w pełni kiszone; dla ogórków ‘małosolnych’ – jaśniejszych i chrupkich – kiś krócej) 
** sporządzając kiszone ogórki na zaś – rozmieść je w szklanym wyparzonym słoju razem ze wszystkimi, (ew. rozdzielonymi po równo, pomiędzy 2 mniejszymi słoikami) podanymi dodatkami, zalej zalewą (przygotowując jej proporcjonalnie więcej, w razie konieczności), zamknij szczelnie wieczka i niezwłocznie odpowiednio zapasteryzuj.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że kiszone ogórki kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki typu polepszacze, regulatory i konserwanty (m.in. E330-kwas cytrynowy, E509-chlorek wapnia, tanie oleje roślinne).
- mogą być fałszowane różnymi dodatkami (m.in. ogórki są kwaszone za pomocą E260-kwasu octowego, zamiast kiszone naturalnie).
- mogą mieć nieodpowiednią gęstość, zapach i smak
- mogą mieć nieprawidłową kwasowość
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki

! Dobrej jakości ogórki kiszone...
... sprzedawane są prosto z drewnianej beczki pod nazwą 'ogórki kiszone', jak i zawierają informację (na życzenie u sprzedawcy) odnośnie zawartości składników wykorzystanych do produkcji - dobre ogórki kiszone są 6-składnikowe (kolejno: ogórki, koper włoski, korzeń chrzanu, czosnek i inne przyprawy naturalne + zalewa solna z wody i soli).
... mają konsystencję zwartą, nie rozmiękłą i parchatą; ogórki są całe, nie poszarpane, rozpulchnione;  nie są śliskie i pokryte lepkim śluzem.
... mają barwę od jasno do ciemnozielonej (zależnie od stopnia ukiszenia), bez przebarwień.
...smak świeży wyrazisty, ze słabszą bądź mocną nutą soli (zależnie od stopnia ukiszenia); nie mogą być zbyt kwaśne i 'czuć' octem czy 'starą skarpetą'.
... posiadają certyfikat jakości.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.