Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 24 kwietnia 2015

Domowe masło maślane


>Składniki: 400g dobrej jakości gęstej wiejskiej śmietanki słodkiej 30% (bez konserwantów-kupna; bądź własnoręcznie zebrana ze świeżego wiejskiego mleka krowiego - przepis na blogu)

>Wykonanie:
Mocno schłodzoną śmietankę zlej do głębokiej misy i ręcznym mikserem na wysokich obrotach intensywnie ubijaj, do zupełnego oddzielenia mlecznej serwatki (ok.5-10min) – uzyskane grudki masła zagarnij do ścianek naczynia dłońmi, odciskając z resztek serwatki (możesz też odsączyć na sitku pokrytym gazą), po czym zebrane masło uformuj w kostkę i opłucz pod zimną wodą
Gotowe masło odpowiednio przechowuj w maselniczce, pod nakryciem czystej, zwilżonej przegotowaną zimną wodą bawełnianej ściereczki – w lodówce, ok.1 tygodnia.

Źródło - przepis własny

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że masło kupne:
- może zawierać w sobie zbędne dodatki smakowe (sól lub sztuczne aromaty, np. o zapachu pieczywa), barwniki (E160-beta karoten, E100-kurkumina, E160b-annato), polepszacze (E471-mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych, E22-lecytyna) i konserwanty (E202-sorbinian potasu, E330-kwasek cytrynowy, E270-kwas mlekowy, E500b-wodorowęglan sodu).
- może być fałszowane różnymi dodatkami i wypełniaczami (tanie tłuszcze roślinne, E401-alginian sodu).

! Jak kupić dobre masło

Masło jest produktem pochodzenia wyłącznie z mleka krowiego i dzieli się na 2 typy:
- masło śmietankowe, produkowane ze śmietany nieukwaszonej, o zaw. tłuszczu mlecznego 82%
- masło extra, produkowane ze śmietany ukwaszonej, o zaw. tł. mlecznego 72%

Dobrej jakości prawdziwe masło...
... ma na opakowaniu zarówno nazwę 'masło', jak i informację odnośnie zawartości tłuszczu mlecznego (mieszcząca się w ramach w/w; od 75-90%) oraz wyszczególnione składniki wykorzystane do produkcji - dobre masło jest jednoskładnikowe.
... wyjęte z lodówki jest bardzo twarde i mięknie dopiero w temp. pokojowej, ugniata się pod naciskiem, a nie kruszy.
... ma kolor biały, przechodzący w bardzo delikatny żółtawy odcień; przy topieniu powstaje biała piana.
... posiada certyfikat jakości (znak: elipsa z umieszczonym weń symbolem 'PL-numer ewidencyjny inspekcji weterynaryjnej-WE; oraz ewentualne inne).
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.