Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 29 kwietnia 2015

Domowe grzyby marynowane [w zalewie octowej / w occie]


>Składniki: 1kg świeżych grzybów (wybranych: pieczarki, podgrzybki, borowiki, maślaki, kurki...; u mnie tym razem pieczarki), ok.625ml zwykłej wody, szczypta soli (zalewa) 500ml zwykłej wody, 125ml octu spirytusowego, 2 średniej wielkości zwykłe białe cebule, 2-3 suszone listki laurowe, 4 kuleczki ziela angielskiego, 1 płaska łyżeczka gorczycy jasnej, 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru, 1 łyżka soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
 
* można także dodać parę talarków marchewki, co zwykle robię w przypadku marynowania pieczarek :]

>Wykonanie: 
Przebrane oczyszczone grzyby, tylko małe zdrowe i twarde sztuki, umyj i w garnku zalawszy minimalną ilością wody tak, by pokryła kapelusze, podgotuj na średnim ogniu (od zawrzenia) ok.10min, z dodatkiem soli do smaku. W między czasie w drugim garnku doprowadź do zawrzenia zalewę z wody z octem, pokrajaną w cząstki cebulą oraz resztą przypraw – zalej w wyparzonych słojach rozmieszczone te wcześniej sparzone, a następnie odcedzone i przepłukane na sicie pod zimną wodą grzyby, uważając na równe rozłożenie ilości przypraw marynaty (cebuli, listków laurowych...) i niezwłocznie odpowiednio zapasteryzuj.
Tak sporządzone grzyby w occie odpowiednio przechowuj max 1 rok – otwarte zaś, pozostałe w słojach z zalewą, czy wyłożone na szklany wyparzony półmisek, zabezpieczone szczelnie folią spożywczą(/nakrętką) w lodówce, max.1 tydzień.

Źródło

.................................................................................................................................................... 

! Czy wiesz, że marynowane grzyby kupne:
- mogą zawierać w sobie zbędne dodatki typu polepszacze, regulatory i konserwanty (m.in. E223-pirosiarczyn/disiarczan sodu, E300-kwas askorbinowy, E330-kwas cytrynowy, 'przeciwutleniacz').
- mogą być za to fałszowane różnymi dodatkami (m.in. zbyt duża zawartość przypraw i roztworu w słoiku).
- mogą mieć nieodpowiednią gęstość, zapach i smak
- mogą mieć nieprawidłową kwasowość
- mogą zawierać różne nieopisane przez producenta składniki

! Dobrej jakości grzyby marynowane...
... mają na opakowaniu zarówno nazwę 'grzyby marynowane (/konserwowe /w occie)', jak i informację (na życzenie u sprzedawcy) odnośnie zawartości składników wykorzystanych do produkcji - dobre grzyby marynowane są 7-mio-składnikowe (kolejno: grzyby, woda, ocet, warzywa i przyprawy naturalne, sól i cukier).
... mają konsystencję zwartą, nie rozmiękłą i parchatą; grzyby/części grzybów są całe, nie poszarpane czy nazbyt rozpulchnione.
... mają barwę świeżą, wyrazistą, głęboką, bez przebarwień.
...smak świeży wyrazisty, ze słabszą bądź mocną nutą octu oraz przypraw (zależnie od stężenia roztworu i wykorzystanych przypraw); nie mogą być zbyt kwaśne i 'czuć starą skarpetą'.
... posiadają certyfikat jakości.
 
Diaetetica. Obsługiwane przez usługę Blogger.